Döbbenetes mit fejlődött a filmes világ, illetve a sci-fi írók fantáziája. Hol van már a kedves, esetlen, inkább a bádogemberre hajazó E.T.. Manapság a lelkek szállják meg a földi halandót, ha földönkívüli invázióról van szó.

Stephanie Meyer az Alkonyat regények mellett egy másik fantasztikus történetet is kreált, ez pedig magyarul A burok címen került a könyvesboltok polcára, illetve azonos címmel a filmes változat a mozikba.

A burok a szerelem és az áldozathozatal története a közeli jövőben, amikor az egész emberiség sorsa veszélybe kerül. A Földet békés idegenek, a Lelkek foglalják el. A Lelkek átveszik az irányítást a legtöbb ember elméje fölött, testüket azonban érintetlenül hagyják, és beleköltözve buroknak használják.

 A kevés emberi ellenálló egyikét, Melanie-t (Saoirse Ronan) elfogja a Hajtók egyike (Diane Kruger), akik az utolsó emberektől védik az új fajt. Kétségbeesett csata után Melanie testébe beleoperálnak egy Vándor nevű Lelket.

Vándort figyelmeztetik, hogy a heves érzelmek, a szenvedély és az élénk emlékek miatt nem könnyű egy emberben élni, ám van valami, amire nem számított: teste korábbi lakója nem hajlandó átadni az elméje fölötti uralmat.

 A Hajtók üldözik Vándort, mert információkat akarnak kiszedni Melanie emlékezetéből, hogy hol lehetnek az emberi ellenállók, köztük Melanie szerelme, Jared (Max Irons), 11 éves öccse, Jamie (Chandler Canterbury), nagybátyja, Jeb (William Hurt), valamint Ian (Jake Abel), akibe Vándor bele fog szeretni. Erős akaratával Melanie azonban meggyőzi a vonakodó Vándort, hogy lépjen vele szövetségre, és együtt veszélyes küldetésre indulnak: meg akarják menteni Melanie családját és mindkettejük szerelmét.

Ahogy az Alkonyat újat hozott a vámpíros, vérfarkasos filmek sorában, A burok is egészen másik oldalról közelíti meg az idegenek invázióját. Bár ehhez fogható azért már előfordult a nagyvásznon. Elég csak a 2007-es Invázióra gondolni, ahol szintúgy elsőre békésnek látszó idegenek szállják meg az emberiséget, mígnem egy maroknyi csoport visszanyeri a földi halandók hatalmát. Igaz, ott az idegenek célja mégsem a földi paradicsom megteremtése, bár A burok is burkoltan valami hasonlót sugall.

Egy biztos, Andrew Nicol szándéka az élet nagy igazságaira való rámutatás. Már a két évvel ezelőtt Lopott időben azzal próbált példálózni, hogy bizony az élet múlandó, minden percét érdemes úgy élni, hogy mi van, ha netán az volna az utolsó. Most pedig azt mondatja ki az egyik szereplőjével, élni mindenért érdemes, de meghalni igazán csak egy valamiért. Ez volna az élet igazi értelme, megtalálni ezt a célt. Ha ez meg van, elszáll minden megszálló gondolat a fejünkből…

 

Címkék: A burok Saorsie Ronan

A bejegyzés trackback címe:

https://kalmart.blog.hu/api/trackback/id/tr775183429

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása