Nehéz eldönteni az ilyen filmek esetén, hogy jó-e megszületésük, vagy példázat helyett rossz példát mutatnak a fiatalok előtt.

Félúton a negyven felé még nem érzem magam annyira öregnek, hogy ne érteném meg a középiskolából kiszabaduló, végzős közeli, már elsődleges nemi jellegeik fejlettsége okán abszolút első osztályú felnőtteknek látszó tinik tesztoszteron túltengését, és az ebből fakadó, féktelen bulik iránti vágyakozást. De, mindennek van határa. A Spring Breakers - Csajok szabadon kapcsán nem tudom, hogy a film pont ezt akarja sugallni, vagy épp az ellenkezőjét:

Négy szexi főiskolás lány (Selena Gomez, Vanessa Hudgens, Rachel Korine, Ashley Benson) kitalálja, a tavaszi szünidőt Floridában tölti, és a kiruccanás finanszírozásának legtökéletesebb módja, ha kirabolnak egy gyorséttermet. Az akciót véghez is viszik, ám ez csak a kezdet.. Egy vadabb buli után a törvény végül utoléri őket, börtönbe kerülnek.

A másnapos csajok bikiniben kerülnek a bíró elé, ám váratlanul lerakja értük az óvadékot Alien (James Franco), a hírhedt helyi gengszter, aki szárnyai alá veszi a négy lányt, és bevezeti őket a történelem legvadabb tavaszi szüneti bulijába. A kívül durva, ám belül érzékeny Alien elnyeri a csajszik szívét, és egy új világot tár fel előttük, ám ahogy az lenni szokott, semmi sincs ingyen…

A végkifejletet lehet jól és rosszul is értelmezni, a 18-as karika talán segíti abban a nézőket, hogy a helyén kezeljék a látottakat, de az enyhe tizedház előtt futó vetítésekre jegyet váltókat gyanítom nem szűrik személyi felmutatásával. Így esélyes, hogy néhány fiatal mást ért majd meg a látottakból. Nem akarom a valós példákat ide citálni, de a film egyik fő üzenete, hogy napjaink fiataljai nem ritkán úgy élik az életüket, mint ha az egy virtuális valóság volna. A nagy össznépi videójáték viszont abban különbözik veszélytelen, valódi társaitól, hogy itt nincs pénzen, vagy zsetonon megvásárolható új élet, mindenkinek csak egy szerencséje van, amit könnyen eljátszhat. És az élet folyama nem hasonlítható össze egy nagy videóplayerrel, így a legszebb pillanatok nagyon is múlandóak, nincs „pause” gomb, amivel megállítható lenne az idő, és kimerevíthető az adott momentum.

Ha a Csajok szabadon ezt tudatosítja az ifjakban, akkor volt értelme leforgatni, ha épp az ellenkezőjét, akkor igen veszélyes vizekre evezett Harmonie Korine rendező.

Címkék: Spring Breakers Csajok szabadon

A bejegyzés trackback címe:

https://kalmart.blog.hu/api/trackback/id/tr765166082

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása