oz_a_hatalmas_plakat.jpgAki Dorothy-ra vár, csalódni fog, de aki szeretné megérteni gyerekkora egyik kedvenc meséjét, helyére tenni a szereplőket, az tudni fogja, kit honnan fújt a szél Óz csodálatos birodalmába.

Merthogy Sam Raimi nem azért fogott össze az Alice Csodaországban látványvilágának megálmodóival, hogy hű maradjon a klasszikushoz, inkább vászonra vitte L. Frank Baum gyerekkönyvének előzményét.

Amikor Oscar Diggs (James Franco), az igencsak gyanús, piti kis cirkuszi bűvész sietve távozik a porlepte, unalmas Kansas-ből az izgalmas Óz birodalmába, úgy tűnik, megütötte a főnyereményt: hírnév és gazdagság vár reá. Egészen addig gondolja így, amíg nem találkozik a három boszorkánnyal, Theodora-val (Mila Kunis), Evanora-val (Rachel Weisz) és Glinda-val (Michelle Williams), hiszen ők hárman nem egészen biztosak abban, hogy ő lenne a várva várt nagy varázsló.

Oscar ugyan akarata ellenére, de belekeveredik Óz birodalmának és annak lakóinak életébe, így mihamarabb rá kell jönnie, ki áll a jó s a rossz oldalon, mielőtt túl késő lenne! Élve a bűvészet adta lehetőségekkel, például az illúzióval, találékonyságával párosítva –és talán egy kis varázslattal is - , hősünk nem csak a nagy és hatalmas Óz, a nagy varázsló szerepébe bújik, hanem egy jobb ember bőrébe is.

Amikor a piti kis bűvész Oscar Diggs (James Franco) csalástól-csalásig vergődik, hipp-hopp Óz csodálatos birodalmában találja magát, ahol valamilyen úton-módon a nagy és hatalmas varázsló szerepébe kell bújnia, és ezáltal talán egy jobb ember bőrébe is.

Raimi ügyesen élt a filmezés adta összes lehetőséggel. Nem csak a 3D-re koncentrált, kifejezetten élvezetes „hagyományos módon” is. Elég legyen csak annyi, hogy szó szerint ért ahhoz, hogy lehet színezni a sztorit…

Amint belépünk a valóságból a mese birodalmába, egyszerre lesz minden olyan, mint legszebb álmainkban. De ahogy az életben, a mesék világában is van okunk néha félni. Persze az ottani reszketés tartósan mindig a gonoszoké, a jó elnyeri jutalmát, és boldogan élnek, míg… el nem készül három-négy folytatás. Merthogy ez után szinte adja magát, hogy franchise szülessen Ózból. Az előzmény megvolt, a második részben talán már Dorothy is odaröppen a varázsló birodalmába…

Minden persze a viharos sikeren múlik, ha ez netán elmaradna, új szelek kezdenének fújni a produkció körül, sötét fellegeket hozva. De erre a klasszikusokért azért jobban rajongóként gondolni sem merek, mert Dorothyt látni akarjuk. Judy Garland óta tudjuk, mesés szerep, álom alakítani. Már el is indult a fantáziám, vajon kinek állna jól napjaink sztárjai közül. Itt lett csak egy kicsit borús a gondolatom…

 

Címkék: Óz James Franco Sam Raimi

A bejegyzés trackback címe:

https://kalmart.blog.hu/api/trackback/id/tr155124365

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása