Kicsit rejtély, hogy megannyi csapda ellenére miért intézett magának mégis ultimátumot azzal Tony Gilroy, hogy negyedszerre is bevállalta a Bourne-sztorit.

A 2002-es Bourne-rejtély nagyot ütött, hisz talán épp (sokadszorra) tetőfokán volt James Bond jóvoltából a kémláz, így a megfelelő kémhatásban is bízva, jól jött egy újabb kém-franchise lehetősége. Az alkotók sem estek csapdába, így két évre rá már jöhetett is a folytatás, a Bourne-csapda. A 2007-es Bourne Ultimátum már talán tényleg egy kicsit ultimátumszerű lehetett: vagy csinálnak még egy kasszasikert, vagy vége. Mivel annak a sztori leírása is így kezdődött: „Csak el akart tűnni”, nehéz innen újabb folytatást venni. Mert Matt Damon-t hiába kapacitálták, negyedszerre már nem akaródzott neki Jason Bourne bőrébe bújni. 2, 3, 5, a folytatások között eltelt évek száma szinte részről-részre duplázódott. Fél évtized nagyon sok idő ahhoz, hogy Tony Gilroy Doug Liman és Paul Greengras  örökébe lépbe, negyedszerre már ne „csak” a forgatókönyv megírását, de a rendezést is magára vállalja.

Ebből kifolyólag egy kicsit „szerzői film” is lett, főképp az első harmadában próbál úgy mind többet elmagyarázni az előző három részből, hogy közben az akciószál is pöndörödjön rendesen. Jeremy Renner bajszos, szakállas túlélő specialistaként rögvest fejest ugrik a mély vízbe az elején, és végig küzd a hullámokkal. Leginkább a nézők hullámzó kedélyállapotával. Aki az eddigi Bourne-filmeket látta, azok számára is talán túl sok az adat az elején, a felétől viszont végleg új fejezet nyitódik. Az előzmény történet kapcsán rájövünk, itt egy új hős születik. Innentől pedig még inkább érzünk némi James Bond párhuzamot. Az ottani, lassan negyedszázhoz közelítő kollekcióban is mindig megújult a 007-es. Jason Bourne helyett Aaron Cross lett a fő karakter. Renner A bombák földjén című háborús alkotással robbant be a köztudatba, és azóta kirobbanthatatlan onnan. Akcióhősnek bombasztikus, és még hiteles is. Izomzatának kötelező, közeli vágóképezését egyelőre nem írta elő, sőt, kifejezetten emberi, hihető testalkattal csinál ámulatba ejtő akciókat. Ahogy pedig ez a sztori befejeződik, csodálkoznánk, ha az ötödik Bourne filmnek a Cross: (game) over címet adnák, mert a shownak mennie kell tovább…

Címkék: Címkék Jeremy Renner Bourne hagyaték

A bejegyzés trackback címe:

https://kalmart.blog.hu/api/trackback/id/tr914760716

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása