A bűn relatív, nem mindig tudni hol a határ, hol laknak a rablók, és hol vannak a pandúrok. Néha pedig a törvények tesznek embereket törvényen kívülivé. Az élet nagy igazságai egy igaz történet alapján készült filmben, amely talán minden eddiginél realisztikusabban mutatja be a nagy gazdasági világválság korszakát.

Az 1930-as évek legújabb kori történelmünk gazdasági mélypontja volt, és amikor a pénz hatalma hanyatlik, a társadalmi rendek is felborulnak. A szegénység azonban még önmagában nem bűn, a megélhetési bűnözés viszont mindennapossá válik. Napjaink egyik legfenyegetőbb veszélye is valami hasonló, így különösen érdekes kortörténet a Fékezhetetlen: A Bondurant-fivérek, Forrest (Tom Hardy), Jack (Shia LaBeouf) és Howard (Jason Clarke) igazi legendának számítanak a Virginia állambeli Franklin megyében, hiszen a szesztilalom idején jól menő csempészüzletet tudhatnak magukénak. A jólét azonban veszélybe kerül, amikor feltűnik a színen Charles Rakes különleges ügynök (Guy Pearce), a törvény új ura, aki azonban korruptabb mindenkinél, és részesedést követel magának a fivérek üzletéből. Ők azonban nem hajtanak fejet senki előtt, így felveszik a harcot Rakes ellen. A baj azonban nem jár egyedül, így a testvérek közötti széthúzás is felüti fejét, mikor a legfiatalabb, Jack úgy dönt, saját csempészügyleteket bonyolít le Cricket nevű haverjával (Dane DeHaan), sőt, még az általa bálványozott helyi maffiafőnökkel, Floyd Bannerrel (Gary Oldman) is összeszűri a levet Forrest akarata ellenére. Amikor Forrest megsérül, már Jack számára is kiderül, hogy nem babra megy itt a játék. A testvérek végül egyesült erővel küzdenek a maffia és Rakes ellen, miközben két csinos hölgy, Maggie (Jessica Chastain) és Bertha (Mia Wasikowska) gondoskodnak arról, hogy hőseinknek még több veszítenivalója legyen.

Tom Hardy bár ezúttal is egy vérbeli nehézfiút alakít, de az eddigi szerepeihez képest most végre nem csak az izmait, hanem színészi képességeit is fitogtathatta. Megcsillanthatta tehetségét, amely a londoni kisszínházak színpadáról Hollywood végtelen porondjáig vezette. Ilyen zseniálisan még senki nem alakított marcona csempészt, akinek zord külseje csupán álca, egyfajta páncél a túléléshez, legbelül viszont egy tiszta szív lakozik. Shia Laeouf –nak jutott a „legkisebb fivér” szerepe. Az, aki a mesékben mindig a végletek embere. Most is nehéz eldönteni, a jó vagy a rossz legszélén áll-e az általa alakított karakter. Ahogy a fantázia világában, a valóságban is előfordul, hogy azé lesz a főszerep, akire a legkevésbé számítunk.

A Fékezhetetlenben Tom Hardy mellett talán Guy Pearce alakítja a legzseniálisabbat. Neki jutott a piperkőc különleges megbízott szerepe. Aki a rendcsinálás helyett előbb a pénzcsinálás mellett dönt, majd sorra rántja le a leplet aberrációiról, mintegy stációszerűen gyűrűzik az élete az őrület felé.

A mesékben a jó elnyeri a jutalmát, a rossz meg meglakol tetteiért. Hogy a valóságban a sors melyik irányba sodorja a szereplőinket fékezhetetlen módon, e remek filmből kiderül.

Címkék: Címkék Tom Hardy Fékezhetetlen Guy Pearce Shia LaBeouf

A bejegyzés trackback címe:

https://kalmart.blog.hu/api/trackback/id/tr814773839

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása