Szerintem majd minden nézővel egy követ fújunk majd, hogy a Croodék az utóbbi évek talán legjobb animációs vígjátéka. Eredeti, szellemes, csodálatos kivitelezésű.

Pedig nem könnyű ebben a műfajban újat alkotni. Most mégis azzal sikerült, amihez elvileg kevesebb fantázia kellene: végre egy sztori, ami az emberekre épül. Mert oké, a Shrek jó poén volt, főképp az elején, amikor a „mi van a mesék mögött”, avagy a „mesék cseppet sem mesés világa” feltételezett alcím mentén haladtunk, vagy vicces volt a Madagaszkár a beszélő, és egyéb, emberi identitásra hajazó képességekkel felvértezett figurái. A Jégkorszak már legalább korban közelített Croodékhoz. Igaz, ezúttal inkább a kőkorszak lett a kronológiai állomás. De hogy még egy motkányos visszautalással éljek, a „Vándorló kontinensek” itt is komoly szerepet kaptak.

Croodék igazi modern család. Abban az ősi, elfeledett korban élnek, amikor a természet még kísérletező szakaszában van: fura lények és növények veszi körül vagy próbálják megenni őket, és ők nem hagyják magukat. Sokáig nem dugják ki az orrukat a barlangjukból, de egy szerencsétlen baleset következtében kénytelenek előjönni, és attól kezdve számukra csupa kaland, meglepetés és váratlanul felbukkanó húsevő az élet.

Azután találkoznak egy fiatalemberrel, aki született kísérletező. Ráadásul megtetszik neki a család kamaszlánya - és vele együtt szeretné felfedezni ezt a folyton fejlődő, ismeretlen, de nagyon érdekes világot.

Ilyen remekül eltalált karaktereket még élőszereplős filmek esetén is ritkán találunk. Minden figurának önálló szerepe volt a sztori alakításában, mégis egységet alkottak. Az irónia sosem csapott át az igénytelen cikizésbe. Egyetlen altáji poén sem kellett ahhoz, hogy minden korosztály együtt nevessen a vicces jeleneteknél. Még egy igen fárasztó hétköznap után is kikapcsol már az első percektől. Átszellemülve, családi programként pedig pláne napokig tartó élmény. Mondhatni, újra felfedezték a vígjáték ősi receptjét: nem kell hozzá más, mint néhány emberekről megformázott karakter, és egy egyszerre vicces, de azért tanulságos, szórakoztató történet.

Címkék: Croodék

A bejegyzés trackback címe:

https://kalmart.blog.hu/api/trackback/id/tr85159698

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása